Wyjątkowa kuchnia włoska
Masz ochotę dobrze zjeść? Pośród szerokich alternatyw, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to różnorodność smaków, połączeń oraz duża porcja zdrowia.
Tradycyjne włoskie potrawy
Polakom włoska restauracja, łączy się głównie z pizzą i makaronem i ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoskie gotowanie to również takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Popularne potrawy włoskie
Makarony są podstawą włoskiej kuchni. Włosi przygotowują makarony w dziesiątkach form. W zasadzie trudno wyobrazić sobie składniki których nie można dołączyć do makaronu. zobacz o restauracji Owoce morza, dodatki mięsne oraz przeróżne warzywa, powodują, że makarony można jeść codziennie.
Kolejnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska to cienkie ciasto i mała ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to margharita z mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.
Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To też canelloni, gnocchi, minestrone i liczne desery – takich jak granita czy panna cotta. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- ricotty, mascarpone i grana padano.
Zobacz film