Włosi wiedzą, jak jeść. Być może w następstwie tego, że używane przez nich kompozycje są rześkie, aromatyczne oraz solidne dla każdego. Tradycyjna kuchnia włoska podąża śródziemnomorskim wzorem pożywienia – ogniskuje się na prostych, naturalnych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. Badania podkreślają, że korzyści przepływające ze wzoru diety śródziemnomorskiej mogą obejmować reformę utraty wagi, poprawniejszą kontrolę poziomu cukru we krwi i obniżenie ryzyka depresji. Włoskie jedzenie jest również dobre oraz świadczy wypełnianie spiżarni potrawami, które nie jedynie smakują niesamowicie, lecz również są całe napakowane atrybutami pobudzającymi zdrowie.
kuchnia włoska Kraków
Zerknij na parę poniższych elementów, które stanowią istotę kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina i gotuj!
Olej z oliwek
Jest to praktycznie niebezużyteczne uporządkowanie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jakie spożywa się w trakcie przeprowadzania diety w stylu śródziemnomorskim, ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej pomniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest bogata w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak również witaminę E oraz inne zdrowe związki, które pomniejszają stan zapalny.
Krakow Restaurant
Pomidory z puszki
Świeże pomidory są idealne, jednakowoż te z puszki mogą sprawić, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest nadzwyczaj istotne. Pomidory pomagają chronić nas przed niektórymi nowotworami, chorobami serca i osteoporozą i są w stanie funkcjonować jako silne przeciwzapalne związki.
Czosnek
Czosnek ma na swoim koncie długą przeszłość zużycia z racji posiadanych właściwości leczniczych. Po pierwsze, mieści związek o nazwie allicyna, który przysparza się do odprężenia naczyń krwionośnych (to naturalnie dzięki czemu krew może przepływać swobodnie), wywołuje powstawanie naczyń krwionośnych i zapobiega kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku mieszczą ze sobą jeszcze więcej korzyści: mogą wstrzymać wzrost komórek nowotworowych w celu ochrony przed rakiem i zniżyć poziom glukozy we krwi w celu obniżenia ryzyka cukrzycy.