Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy rozpoczyna się zapewne w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz używali owoce kawowca. Jednakże wtenczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dziś, innymi słowy pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi ludzie kucharzyli owoce kawowca oraz mieszali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie pielęgnowano celowo w praktycznych celach, wyłącznie zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Dużo stuleci później, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została wypracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, żeby wolno było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w świecie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego coraz bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności oraz przechodząc różnorodne modyfikacje, by uzyskać różnorodne postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Dzisiaj większość spożywanych produktów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga okazałego trudu. z czego korzysta barista Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezmiernie sporadyczne przypadki. Toteż też tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje nadzwyczajnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a również właściwego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film