Kuchnia włoska jest jedną z w największym stopniu znanych na całym świecie. Dziś posmakować wolno jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak prawdziwe grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu posiadają włoskie specjały. Co uwielbiają konsumować prawdziwi Włosi?
Co jest w największym stopniu charakterystycznym włoskim daniem?
Z trudem wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza łączy się z Włochami. Miłują ją także sami Włosi.
Imponująca serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, jaki nie bez powodu ujmowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże apetycznego dania. Najbardziej znana pizza to naturalnie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Korzystna pizza powstaje ze szczególnej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co właściwie lubią jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o pastach. Niektórzy pokuszą się nawet o stwierdzenie, iż to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest oczywiście spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z rozmaitego typu sosami. Ważne jest, aby nie był on rozgotowany. Al dente, czyli odrobię twardy – taki powinien być dobrze ugotowany makaron według Włocha. Inne znane włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one odmianą i sposobem podania.
Włoska kuchnia jest bardzo ubogacona. Poświęcić można jej rzeczywiście długie opowieści. Na uwagę zasługują także słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu niemniej jednak na to, po które danie sięgamy, jesteśmy w stanie być przekonani, że zachwyci ono głębią smaku i aromatu.