Pyszny, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Naturalnie, chodzi o mozzarellę. Legendarny na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a od początku do końca z regionu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie wyłącznie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, jednakowoż też specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają kompletnie innowacyjnego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, ale równolegle nie zmienia swojego delikatnego i naturalnego smaku.
tiramisu
Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy lub ewentualnie innych potraw, czy to z makaronami bądź też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym właśnie serem nieczęsto zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest niezwykle reprezentatywne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Oczywiście ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w szczególnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. Dzięki temu ser jest bezustannie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus artykuły sero podobne
włoskie produkty
Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu pospolici ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak de facto ser. W większości wypadków sprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy też mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w największym stopniu znana oraz legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według stereotypowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa oraz receptura są wpisane na listę artykułów chronionych i tradycyjnych.
galbani
Skąd w następstwie tego wziąć kreatywny, pyszny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do wypróbowanych delikatesów. Trzeba niemniej jednak liczyć się z tym, że oryginalny włoski ser będzie niemało droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy schematycznego sera mozzarella możemy oznajmić jedno – faktycznie warto dopłacić oraz nasycać się pysznym smakiem.